Campania electorală prezidenţială americană a atins deja un înalt nivel de intensitate, chiar dacă viitorul locatar de la Casa Albă nu va fi desemnat oficial decât în noiembrie. În centrul confruntării dintre Barack Obama şi candidatul republican, Mitt Romney banii, mai precis banii ascunşi.
Revista americană Vanity Fair dezvăluie în ultimul său număr ceea ce se numeşte „partea gri" a candidatului republican Mitt Romney - cifrele, investiţiile şi viaţa sa financiară off-shore. Un om „normal", cu o avere estimată la 180-250 milioane dolari, dar care atrage atenţia prin practici destul de obscure în diverse paradisuri fiscale. Peste 12 entităţi în Insulele Caiman, Bermude, Elveţia. Vanity Fair dă exemplul unei firme din Bermude, Sankaty High Yield Asset Investors, Ltd., creată în 1997, apoi transferată soţiei sale în 2003, în ajunul instalării sale ca guvernator de Massachusetts dar pe care nu a inclus-o în impozitele pe 2010.
Un alt detaliu ciudat este că după retragerea de la Bain Capital în 1999 (fondată în 1984), Romney a continuat până astăzi să primească mari dividende de la această societate. La începutul lunii iunie 2012, el a recunoscut că a primit peste 2 milioane dolari. Mitt Romney, 44 de ani, este un bogat om de afaceri şi candidat la preşedinţia SUA, iar publicul doreşte să ştie cum a devenit bogat şi ce a făcut cu această avere. Romney a făcut publice toate informaţiile legate de istoria sa financiară din ultimii 12 ani, detaliile demonstrând că a plătit impozite în valoare de 36%. Este o practică devenită precedent şi aproape orice candidat l-a urmat, voluntar sau nu. Tânărul Romney a câştigat mulţi bani în timpul carierei la Bain Capital. Contrar tatălui său, George Romney, el nu a devenit bogat producând bunuri de consum, a făcut avere cu manevre financiare care, după cum susţine tabăra democrată, ar fi trecut în şomaj numeroşi angaja