MOL România este prima reţea de benzinării care iniţiază un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecția mediului și la educaţia civică privind acest subiect. Programul va fi implementat în 30 de benzinării MOL din țară.
MOL îşi propune să evalueze nevoile populaţiei în ceea ce priveşte colectarea uleiului alimentar uzat. În oraşele selectate, compania va amplasa recipiente special concepute, cu ajutorul companiei Biofilter România. ”Colectarea şi reciclarea uleiului alimentar uzat pentru a fi transformat în biocombustibil reduce atât emisiile de dioxid de carbon, cât şi poluarea apelor, în cazul în care aceste substanţe ar ajunge în mod necontrolat în mediul înconjurător”, spune Kinga Daradics, CEO MOL România.
Uleiul alimentar uzat, odată ajuns în sistemul de canalizare şi/sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar în cazul în care este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile. Atunci când uleiul prăjit este deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase - plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă. O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă naturală.
”Anual, în România se consumă de către populaţie aproximativ 260 de mii de tone de ulei alimentar, ceea ce înseamnă aproximativ 13 litri de ulei de persoană. De cele mai multe ori, problema gestionării uleiului prăjit, rezultat pe parcursul utilizării, este rezolvată doar în cazul restaurantelor, unde transportul şi prelucrarea deşeurilor se desfăşoară într-un mod organizat, sta