La 50 de kilometri de Capitală, se află un sat cunoscut în toată ţara nu numai prin vilele guvernamentale care se află aici, ci şi prin ansamblurile sale.
La Holercani, Dubăsari, toate sărbătorile încep şi se termină pe ritmuri de fanfară. Oamenii de aici sunt mândri de orchestra cu care au crescut. Pe lângă aceasta, astăzi mai există două trupe, câte una pentru fete şi băieţi.
Nicolae Sandu este pensionar şi stă toată ziua pe scaunul de la poartă. Bătrânul îşi aminteşte de vremurile „când era tânăr şi frumos", cum îi place lui să glumească. Spune că atunci când în sat e petrecere, e bucurie mare pentru el. „Orchestra e mândria satului, au fost vremuri când şi eu am cântat acolo", mărturiseşte bărbatul. Vasile Popuşoi vine deseori acasă din Capitală, unde învaţă, ca să cânte la trompetă. „Fanfara ocupă un loc aparte în sufletul meu. Am cântat aici zece ani", susţine studentul.
FANFARA DE FETE, UNICĂ ÎN ŢARĂ
Dacă unii holercăneni vorbesc cu mândrie despre fanfarelele lor, alţii spun că sunetele scoase de trompete, tobe şi tromboane îi deranjează. „Mi-e greu când se fac concerte. Cui îi trebuie muzica asta aşa de tare? Şi ferestrele duduie. Eu nu mai sunt tânără şi vreau linişte", se plânge mătuşa Ioana, care locuieşte lângă Casa de cultură.
Click aici pentru a vedea GALERIA FOTO
Deşi a fost creată la 1 octombrie 2010, acest ansamblu a participat la mai multe festivaluri, de unde s-a întors cu menţiuni şi premii. În orchestră activează 19 fete, eleve din clasele III - VII. Tinerele artiste au ajuns şi pe scenele Teatrului Naţional „Mihai Eminescu", dar şi pe cea a Teatrului „Licurici" din Chişinău.
A MOŞTENIT HARUL DE LA TATĂL EI
Pe Elena Porubin am întâlnit-o la repetiţia trupei de băieţi. Puştoaica de 13 ani a venit să exerseze, chiar dacă este în vacanţă. Cântă la tubă şi spune că a moştenit dragostea pentru muzi