“Este puţin probabil să fie luate în calcul alte liste electorale, decât cele în baza cărora a fost organizată consultarea populară din 29 iulie”, spune la RFI politologul Radu Carp. El crede că în următoarea lună forţele politice vor intra într-un armistiţiu şi că Bruxelles-ul ar putea interveni pentru a tranşa lupta politică. Reacţia politologului vine după decizia Curţii Constituţionale, care a amânat, joi, luarea unei decizii privind referendumul din 29 iulie până în 12 septembrie. Judecătorii au cerut toate datele privind listele electorale pe baza cărora s-a votat.
“Această decizie privind validitatea referendumului a fost complicată de două poziţii contradictorii ale MAI: miercuri seară am văzut o poziţie, iar joi o alta. CC are nevoie de timp pentru a vedea care din aceste două poziţii corespunde realităţii”, a declarat Radu Carp într-un interviu pentru RFI.
Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională, miercuri, precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514. Dintre aceştia, la referendum au votat 8.459.053, reprezentând 46,24%. Din aceştia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat "Da", 943.375 (11,15%) au votat "Nu", iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.
În ceea ce priveşte acţiunile celor două tabere politice, analistul crede că “vor intra într-un armistiţiu până la pronunţarea Curţii, în septembrie, după care lupta va reîncepe. Probabil atunci, Comisia Europeană va interveni foarte ferm şi va descrie în detaliu condiţiile revenirii la o societate bazată pe condiţiile minimale ale statului de drept,” afirmă Radu Carp.
Rolul CE în scandalul politic din România va fi în continuare foarte important, mai spune analistul politic. Rad