MinisterulAdministraţiei şi Internelor a trimis Curţii Constituţionale documente care demonstrează că numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie este de 18.292.514. Sursa: VLAD STĂNESCU
"Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.
În 24 iulie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a anunţat că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18.292.514.
De asemenea, Institutul Naţional de Statistică a anunţat, într-un comunicat, că lista corectă îi cuprinde şi pe românii din străinătate, anulând astfel protestele reprezentanţilor USL care susţineau că numărul real al românilor cu drept de vot ar fi mai mic decât cel de pe listele electorale.
"În conformitate cu Constiţutia României şi a legilor electorale în vigoare, Guvernul trebuie să asigure exercitarea dreptului la vot tuturor cetăţenilor români în vârsta de 18 ani impliniâi pâna în ziua alegerilor inclusiv şi cărora nu le-au fost interzise drepturile electorale. Punerea în practica a acestei obligaţii se realizează prin înscrierea cetăţenilor români cu drept de vot în listele electorale permanente pe principiul locului de domiciliu (legal) înscris în actele de identitate, indiferent dacă la data desfăşurarii scrutinului electoral persoanele respective sunt sau nu sunt prezente pe teritoriul naţional", a explicat INS.
Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate ieri