JOCURILE OLIMPICE reprezintă, printre altele, un simbol al egalităţii între femei şi bărbaţi. La competiţia de la LONDRA 2012, spre exemplu, femeile vor evolua pentru prima dată în istorie la toate cele 26 de sporturi, după adăugarea boxului ca disciplină olimpică feminină. Cu toate acestea, rămân 30 de discipline destinate exclusiv bărbaţilor (precum proba de inele din cadrul gimnasticii artistice).
Pe de altă parte însă, bărbaţii nu pot evolua la ÎNOT SINCRON şi gimnastică ritmică, discipline la care sportivele deţin monopolul.
Bărbaţii pot participa la ÎNOT SINCRON (o formă hibrid de înot, dans şi gimnastică, care presupune flexibilitate, graţie, artă şi sincronizare perfectă) doar la o serie de concursuri naţionale şi internaţionale, nu şi la JOCURILE OLIMPICE sau la Campionatul Mondial.
Un grup de lobby format din practicanţi ai acestui sport au sesizat Comitetul Olimpic Internaţional (IOC) şi Federaţia Internaţională de Nataţie (FINA) pentru ca bărbaţii care practică acest sport să nu mai fie excluşi de la JOCURILE OLIMPICE.
În jurul practicanţilor acestui tip de înot s-a născut o serie de controverse, de-a lungul timpului. Ei au fost ironizaţi în diferite seriale televizate sau în cadrul unor emisiuni precum "Saturday Night Live".
În Anglia, funcţionează un club de înot, "Out to Swim Angels", destinat homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor şi transexualilor. După ce echipa de înot sincron a clubului a cucerit, în 2011, medalia de aur la Jocurile Europene de la Rotterdam, reprezentanţii clubului s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu pot participa la competiţia de la LONDRA 2012. Ei spun că îşi doresc ca generaţiile viitoare să nu mai fie victime ale discriminării şi să aibă şansa "gloriei olimpice".
Ca şi înotul sincron, gimnastica ritmică întâmpină o piedică în reprezentarea la JOCURILE OLIMPICE: numărul pre