Statul va scoate în curând pe tarabă un pachet minoritar de acţiuni de la Complexul Energetic Oltenia, pentru a respecta indicaţiile FMI. În ultima scrisoare de intenţie trimisă fondului, autorităţile române punctează cu exactitate termenul pentru demararea procedurilor de privatizare – septembrie 2012. Conform estimărilor specialiştilor, se vehiculează deja şi o cifră a valorii maximului de procente, aflate în portofoliul statului, ce pot fi scoase la vânzare. CE Oltenia face parte din companiile strategice iar din acest motiv nu se recurge în cazul său la vânzarea unui pachet majoritar, diminuarea participaţiilor statului neputând coborî sub 50%.
Calendarul privind privatizarea CE Oltenia, angajament către partenerii internaţionali
Potrivit ultimului Memorandum de politici economice şi financiare în care autorităţile române şi-au reafirmat angajamentul faţă de programul economic susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi de Banca Mondială, există şapte puncte referitoare la Complexul Energetic Oltenia. Trei dintre acestea ating punctul sensibil al privatizării. Mai exact, există termene clare pentru desemnarea consultantului juridic pentru privatizarea majoritară a companiei, prin ofertă publică sau către un investitor strategic – finele lunii septembrie 2012, desemnarea consultantului de tranzacţie, până în toamna acestui an şi publicarea prospectului de privatizare până spre sfârşitul anului, în vederea finalizării ofertei de privatizare până în decembrie sau pînă la începutul anului viitor.
În aceste condiţii, orice comentariu din partea politicienilor pe tema privatizării CEO pare rupt de realitate.
Pachetul maximal care va putea fi listat – 21,5 %
Deşi, iniţial, se vehicula listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile deţinute de statul român prin Ministerul Economiei la CE Oltenia, procent