Fundaţia PACT (Parteneriat pentru Acțiune Comunitară) împreună cu Romanian-American Foundation (RAF) lansează proiectul "Inițiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă". Acest proiect își propune să stimuleze crearea de grupuri de inițiativă ale fermierilor locali, oferind asistență și consultanță pentru dezvoltarea unor forme asociative în agricultură, cu scopul valorificării pe piața a producției, creșterii eficienței și dezvoltării economice și sociale a comunităților locale.
Romania se distinge în Uniunea Europeană prin fertilitatea solului și potențialul agricol deosebit. Lipsa unor tehnologii adecvate, dar și modalitățile - nu întotdeauna potrivite - de implicare a comunităților rurale în procesul de dezvoltare au dus la productivitate redusă. Programul LEADER a arătat importanța acordată abordării de jos în sus în cadrul strategiei de dezvoltare rurală în țările UE.
Astfel, comunitățile locale determină care sunt nevoile zonei în care trăiesc, care sunt modalităţile de satisfacere a acestora şi cum poate fi pus în valoare potenţialul endogen, acțiuni în urma cărora spațiul rural va evolua în folosul comunităţilor locale. Dezvoltarea comunitară este factor de dezvoltare durabilă, fiind o investiție pe termen lung ce urmărește creșterea capacității colectivităților umane de participare, implicare și decizie.
În prima etapă a programului, consultanții și facilitatorii PACT vor cerceta, pe baza unei metodologii specifice dezvoltării comunitare, şapte comunități rurale din trei județe: Bălilești, Hârtiești, Mărăcineni (Argeș), Ariceștii Zeletin, Valea Plopului (Prahova), Dracea și Suhaia (Teleorman). Scopul acestor vizite este a evalua potențialul de resurse și interesul comunității (autorități publice, instituții și organizații, simpli cetățeni, grupuri vulnerabile etc.) pentru inițierea procesului de consultanță și asistență tehnică.