Tortura, tratamentele inumane şi degradante sunt subiecte de presă puţin mediatizate de ziarele din Republica Moldova. De cele mai multe ori, cazurile de tortură ajung în atenţia mass-media datorită comunicatelor oficiale difuzate de organele de drept. Jurnaliştii abordează mai rar cazuri grave de tortură din proprie iniţiativă.
Conform Centrului de Investigaţii Jurnalistice, ziariştii scriu mai des despre evenimentele din 7 aprilie 2009 şi despre cazurile de tortură în comisariatele de poliţie. În schimb , cazurile de violenţă în armată şi rele tratamente în spitalele de psihiatrie sunt extrem de puţine în paginile ziarelor.
Centrul de Investigaţii Jurnalistice, timp de nouă luni, a monitorizat 20 de ziare.
„Din octombrie 2011 până în iunie 2012, cele 20 de ziare supuse monitorizării au publicat în total 338 de articole despre cazuri de tortură şi rele tratamente în instituţiile statului. Datele obţinute relevă un interes general scăzut faţă de subiectul torturii", a menţionat Olga Ceaglei, jurnalistă de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice.
"Un interes mai sporit faţă de tematica torturii şi relele tratamente îl manifestă ziarele "Adevărul", „Ziarul de Gardă", „Jurnal de Chişinău" şi „Timpul", a adăugat aceasta.
Majoritatea articolelor, circa 42%, sunt prezentate sub formă de ştiri şi relatări.
„De cele mai multe ori, jurnaliştii se bazează pe o singură sursă sau pe mărturiile victimelor", susţine Olga Ceaglei.
Jurnaliştii nu conlucrează cu membrii Mecanismului Naţional Anti-tortură care pot semnala cazuri de tratamente inumane în instituţiile pe care le inspectează şi pot oferi jurnaliştilor consultaţii utile pentru scrierea corectă a materialelor. Textele jurnalistice monitorizate nu conţin, decât cu mici excepţii, trimiteri la reprezentanţi ai ONG- urilor care fac parte din Mecanismul Naţional Anti-tortură.