Scriitorul Nicolae Breban (75 de ani) a colaborat cu fosta Securitate, potrivit deciziei date de magistraţi. Curtea de Apel Bucureşti a admis, luna trecută, acţiunea făcută de CNSAS şi a constatat calitatea de colaborator al Securităţii. Decizia nu este definitivă, iar scriitorul încă nu a declarat recurs.
Scriitorul Nicolae Breban a fost acuzat, anul trecut, de CNSAS că ar fi colaborat cu Securitatea, fiind omul de legătură al temutului general de Securitate Pleşiţă. Principalele probe ale CNSAS sunt mai multe transcrieri ale unor discuţii telefonice între Nicolae Breban şi generalul Nicolae Pleşiţă (1929-2009). CNSAS a verificat dosarul lui Breban în urma unei cereri făcute de Uniunea Scriitorilor, dar şi pentru calitatea sa de membru al Academiei Române.
„Vă salut tovarăşul general”
„Vă salut tovarăşe general, a fost la mine Paul Goma, azi la prânz şi am avut o discuţie”, era salutul telefonic al lui Breban, adresat generalului de Securitate. Era la data de 18 februarie 1977, iar securistul avea funcţia, la acel moment, de prim-adjunct al Ministerului de Interne. Convorbirile între generalul Pleşiţă şi Breban erau înregistrate întrucât scriitorul s-a aflat în atenţia Securităţii „pentru manifestări ostile şi relaţii suspecte cu cetăţeni străini”. Cu zece zile înaintea acestei convorbiri, la 9 februarie 1977, la postul de radio Europa Liberă a fost citită o scrisoare deschisă de protest, semnată de disidentul Paul Goma, contra nerespectării drepturilor omului în România ceauşistă. În acest context, generalul coordona acţiunea de compromitere a scriitorului disident. În aprilie 1977, Pleşiţă a decis arestarea lui Goma şi l-a torturat personal în beciurile Securităţii din Calea Rahovei.
„I s-a spus că este în spiritul conducerii de partid şi atovarăşului Ceauşescu să nu se ia măsuri administrative”
Într-o convorbire telefonică din data