Mingea a fost lăsată în terenul BCE şi de Rezerva Federală din Statele Unite. FED (Banca Centrală) s-a abţinut să ofere noi stimulente financiare pentru economie. Dolarul a câştigat joi în raport cu majoritatea celorlalte monede, după ce Rezerva Federală a refuzat să mai cumpere masiv titluri de stat, pentru a menţine dobânzile scăzute.
FED a indicat că va menţine dobânda-cheie în intervalul 0-0,25% şi s-a declarat gata să păstreze acest nivel minim record cel puţin până la sfârşitul anului 2014. Banca îi lasă astfel pe investitori să se concentreze asupra deciziilor Băncii Centrale Europene. Chiar dacă nu o mai face pentru moment, totuşi, Rezerva Federală a indicat că ar putea reîncepe programul de cumpărare de obligaţiuni, pentru a stimula o revenire economică ce a stagnat anul acesta. Asta, dacă situaţia economică se va înrăutăţi.
Oficialii FED au indicat că economia americană a scăzut oarecum în ultimele luni. Este o schimbare de ton importantă faţă de luna iunie, când aceeaşi instituţie aprecia că economia "a crescut moderat". De data aceasta, Fed şi-a exprimat şi dezamăgirea că reducerea ratei şomajului este mult prea lentă. Şomajul a atins 8,2% în SUA, potrivit Reuters.
"Au subliniat destul de clar riscurile ascunse ale economiei, dar au semnalat la fel de clar în acelaşi timp că dacă va fi nevoie de ei, vor interveni", a explicat Quincy Krosby, strateg la Prudential Financial, decizia băncii centrale americane.
Creşterea economică a Americii a scăzut până la 1,5% în cel de-al doilea trimestru, ca urmare a reducerii consumului şi menţinerii nivelului crescut al şomajului. De asemenea, datele indică şi o contracţie a sectorului manufacturier, pentru a doua lună consecutiv. Oficialii administraţiei Obama aruncă cea mai mare parte din vină pentru această încetinire a economiei americane pe criza din Europa.
În acelaşi timp, îns