Banca Centrală Europeană (BCE) va elabora, în următoarele săptămâni, un mecanism pentru a stabiliza preţurile de împrumut ale zonei euro, a precizat că dobânda de politică monetară nu se schimbă şi a insistat că euro este „ireversibil“.
Preşedintele BCE a mai precizat că actuala structură a Mecanismului European de Stabilitate (MES) nu permite acordarea unei licenţe bancare.
Investitori, pieţe, lideri europeni şi SUA aşteptau de la şedinţa de politică monetară a BCE de ieri o decizie privind intervenţia pentru costurile de împrumut ale Spaniei, aflate la cote istorice.
Toţi se aşteptau ca el să acţioneze conform recentei declaraţii potrivit căreia „va face orice e nevoie pentru salvarea euro", notează „Financial Times". Costurile de împrumut pentru Spania - 7,6% randament la titlurile pe 10 ani - sunt la nivelul la care alte state cu probleme din zona euro, Grecia sau Irlanda, au fost nevoite să ceară ajutorul UE şi asistenţă financiară internaţională.
Reuters scrie că miza cea mai importantă a deciziei BCE de astăzi este reactivarea programului BCE de cumpărare de acţiuni pentru Spania şi Italia în tandem cu fondurile de salvare la dispoziţia zonei euro.
Semnalele dinspre marile capitale europene legate de decizia BCE astăzi sunt însă diferite. În timp ce Parisul şi Roma au salutat determinarea BCE, Berlinul - în special guvernatorul Băncii Centrale germane - are voci puternice de altă părere. Marea dilemă a Europei în această problemă este, notează Reuters, prea puţină acţiune acum va genera probleme mai mari mai târziu. Cu alte cuvinte dacă nu vor scădea costurile de împrumut pentru Spania şi Italia, forţându-le să ceară ajutor, cele 500 de miliarde de euro - capacitatea de împrumut a fondului de salvare - ar avea nevoie de fonduri suplimentare.