Banca Naţională a României (BNR) a utitlizat puţin peste un miliard de euro pentru a susţine leul în luna iulie, consideră economistul ING Bank, Vlad Muscalu, perioadă în care moneda naţională a fost afectată de tensiunile politice interne.
"Mişcările recente şi datele privind rezervele valutare, care ne-au făcut să credem că BNR a vândut puţin peste un miliard de euro în ultima lună, ne determină să înlocuim prognoza noastră pozitivă pe termen scurt cu una negativă şi estimăm revenirea leului la minimul recent, de 4,65 unităţi pentru un euro", arată un raport transmis joi de ING Bank.
Leul s-a depreciat abrupt de la începutul lunii iulie, cu 4,2%, până la un un record istoric de 4,65 lei/euro. Percepţia jucătorilor a fost afectată de turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale.
Moneda naţională a recuperat luni semnificativ din terenul pierdut în săptămânile precedente, după ce primele date de la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu au arătat că nu se va îndeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai mulţi jucători străini au ales să-şi închidă din poziţii, însă dealerii nu au exclus şi o prezenţă discretă a BNR.
Tensiunile politice nu s-au terminat însă, întrucât Curtea Constituţională a amânat dezbaterile legate de rezultatul referendumului.
Potrivit economistului ING, această incertitudine pare să pună presiune pe leu, care, spre deosebire de alte perechi valutare, a avut o sesiune dificilă miercuri, iar cotaţii au depăşit din nou 4,6 lei/euro.
Cotaţiile monedei naţionale au continuat să urce la deschiderea sesiunii de joi, înregistrând oscilaţii în jurul nivelului de 4,61 lei/euro, pe volume reduse de valută tranzacţionată, potrivit dealerilor.
Banca centrală a anunţat miercuri că rezervele valutare au scăzut în luna iulie cu 819 milioane euro, de la 32,96 miliarde euro la 32,14 miliarde euro, în con