Tribunalul Bucuresti a amanat joi pentru 20 august decizia in dosarul Rompetrol, in care sunt inculpate 12 persoane, printre care si omul de afaceri Dinu Patriciu. Pentru acesta, procurorii au cerut la ultima infatisare, din 18 iulie, o pedeapsa orientata spre maximum. Potrivit estimarilor presei, aceasta ar fi de 20 de ani de inchisoare cu executare. Dinu Patriciu
Sursa imagine: adevarul.ro.jpg
Dosarul Rompetrol este impartit, practic, pe doua categorii, dupa activitatea infractionara a inculpatilor. Prima parte este legata de "creanta Libia", iar a doua implica manipularea pietei de capital. Potrivit avocatilor, chiar daca instanta va lua joi o decizie in acest dosar, cazul ar putea fi prelungit mai multi ani, urmand sa fie inchis abia dupa clarificarea apelului si a recursului.
Dosarul Rompetrol a fost deschis in septembrie 2006, cand Dinu Patriciu a fost trimis in judecata pentru delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Patriciu a fost acuzat ca si-ar fi insusit aproape 85 de milioane de dolari, bani care ar fi trebuit sa ajunga in bugetul statului. Alaturi de el, au fost inculpati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.
In februarie 2007, avocatii lui Dinu Patriciu au contracarat depunand o plangere penala impotriva Serviciului Roman de Informatii pentru interceptarea ilegala a telefoanelor omului de afaceri. Judecatorii i-au cat castig de cauza lui Patriciu si, prntr-o decizie definitiva, SRI trebuie sa-i acestuia daune in valoare de 50.000 de lei pentru incalcarea dreptului la viata intima, in perioada in care i-au fost interceptate convorbirile telefonice in dosarul Rompetrol.