„Românii sunt mai obosiţi, frustraţi şi furioşi decât orice alţi europeni", scrie Mircea Geoană în Pagina de Opinii a ediţiei online de joi a NYT. Acesta a subliniat că „acum depinde de toţi politicienii ţării să vină cu un nou plan pentru a răspunde palmei pe care le-au dat-o cetăţenii la referendum".
Băsescu a supravieţuit cu puţin referendumului de duminică, „salvarea sa fiind o manevră legislativă introdusă de Curtea Constituţională şi acceptată de Parlament, cerând ca, pentru ca referendumul să fie valid, la vot să participe majoritatea absolută a alegătorilor", a apreciat fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, precizând că deşi împotriva lui Băsescu au votat mai mulţi alegători decât l-au ales în 2009, ei nu reprezintă peste 50 la sută din electorat, transmite Mediafax.
În opinia senatorului, amânarea unei hotărâri privind validitatea rezultatului referendumului până în 12 septembrie „aruncă ţara într-o perioadă prelungită de incertitudine politică".
„Divizarea partizană" care a atins o culme în cursul referendumului de duminică „a fost gestionată neîndemânatic de toate părţile", scrie fostul ambasador român la Washington: „Starea proastă din România este strâns legată de problemele curente din Europa. Cetăţenii din întreaga Europă se simt înşelaţi de Guvernele pe care le-au votat, pentru că au eşuat să îi protejeze".
Geoană scrie că ţara a alunecat în sărăcie şi haos, în timp ce Băsecu „flutura cartea austerităţii fiscale ca semn al angajementelor României în Europa, avertizând că austeritatea creează spaţiu pentru extremism, atât de stânga, cât şi de dreapta" şi apreciind că „un stil ostil şi muşcător al felului de a face politică îi determină pe partenerii europeni ai României să se îndoiască de puterea democraţiei sale şi să pună în discuţie angajamentul său faţă de valorile europene".
„Voci