Ar fi cazul să ne reamintim de cuvintele din titlu, exprimate de deputatul PSD Nicolae Bănicioiu, care afirma că măsura introducerii coplății este echivalentul unui nou impozit. Sau de poziția deputatului PSD Aurel Vlădoiu care comenta : “De ce boli vor actualii guvernanți să moară mii, poate zeci de mii de români?”. Sau de poziția din comunicate de presă ale PSD precum “Traian Băsescu propune ca lațul să se strângă în jurul pacientului prin coplată”.
In ciuda acestor afirmații, Ministerul Sanatatii a emis recent un nou proiect de lege pentru introducerea coplății.
Coplata în sănătate este o măsură de inspirație americană, destinată să reducă consumul de servicii medicale spre profitul companiilor de asigurări. Translatată în România, coplata este metoda de a convinge românii să meargă la spitale private, dacă tot vor trebui să scoată oficial între 40 şi 80 de lei pe zi de spitalizare la stat.
Coplata este un impozit progresiv, cum bine zicea Bănicioiu când vorbea de “falimentul cotei unice”, pentru că nu va afecta pensionarii săraci, copiii, persoanele fără venituri, ci se va aplica persoanelor salariate. “Scopul este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale”, scrie Ministerul, uitând că salariații cu normă întreagă, cei care vor plăti efectiv coplata, sunt şi cei care apelează cel mai rar la servicii medicale. Argumentul descurajării cererii este, pe termen lung, unul criminal într-o țară cu acces scăzut la servicii medicale, mai ales în mediul rural, şi cu un număr redus de vizite pe pacient comparativ cu alte țări europene.
Ministerul mai justifică această taxă de încurajat bolnavii să meargă la privat şi prin “control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale” şi prin “stimularea exigenței pacienților față de calitatea serviciilor furnizate”. Ministerul uită că CNAS lucrează de ani buni la prescr