Conform raportului organizaţiei "My No One Touch Cain" ("Să nu se atingă nimeni de Cain"), care militează împotriva pedepsei capitale, prezentat, recent, la Roma, China, Iran şi Arabia Saudită sunt statele unde s-au autorizat anul trecut, cele mai multe condamnări la moarte, relatează agenţia EFE.
Potrivit raportului, din cele circa 5.000 de execuţii de anul trecut, 4.000 au fost în China. Deşi în această ţară numărul pedepselor capitale pronunţate este secret de stat, au existat unele scurgeri de informaţii, chiar şi unii funcţionari chinezi dezvăluind date, cum a fost cazul seminarului despre pedeapsa cu moartea care a avut loc anul trecut în oraşul chinez Hangzhou.
Asia conduce detaşat în acest clasament al execuţiilor, cu un total de 4.931 de cazuri, China fiind urmată de Iran, cu 676 de condamnaţi executaţi şi de Arabia Saudită cu cel puţin 82. În aceaşi an, în Irak au avut loc 68 de execuţii, în Yemen - 41 şi în Coreea de Nord - 30. Raportul indică faptul că numărul condamnaţilor executaţi anul trecut pe acest continent a scăzut faţă de cel din 2010, când a fost de 5.855.
Cât priveşte America, documentul subliniază că acesta "ar fi un continent liber de pedeapsa cu moartea, dacă nu ar fi Statele Unite", singura ţară unde aceasta se aplică, în anul 2011 ea contabilizând 43 de execuţii.
În Africa au fost executate în acelaşi an 24 de persoane, dintre care cel puţin 11 în Somalia, 7 în Sudan, 5 în Sudanul de Sud şi una în Egipt.
Belarusul este singurul stat european care mai are pedeapsa cu moartea în codul penal, această sentinţă fiind pusă în aplicare în cazul a patru persoane anul trecut şi la începutul acestui an.
Potrivit organizaţiei care a publicat raportul, tendinţa constatată la nivel mondial în ultimul deceniu este de abolire a pedepsei cu moartea, un număr de 155 de state "prin lege sau în practică" nerecurgând la exec