În spatele fastului din faimoasa reşedinţă a prinţilor şi a oamenilor politici ai Franţei, se ascund suferinţe şi nenorociri, după cum notează Le Point.
Centru al puterii, Elysée nu a purtat întotdeauna noroc prețioșilor săi locatari
Sursa: HEPTA
Situat în inima Parisului, cu o arhitectură deosebită, Élysée reprezintă palatul puterii, locuit de-a lungul timpului de personalităţile care au guvernat Franţa.
"Mai presus de toate, este locul în care viaţa pulsează cu forţă maximă. Totuşi, deseori moartea a hoinărit în jurul pereţilor edificiului, care n-a purtat întotdeauna noroc celor care i-au trecut pragul", scrie săptămânalul francez Le Point.
Aici şi-a semnat Napoleon abdicarea
În 1803, Palatul Elysée este vândut lui Joachim Murat, iar în 1808 este cumpărat de împăratul Napoleon şi devine "Elysée Napoleon".
După bătălia de la Waterloo, Napoleon se întoarce la Elysée şi îşi semnează abdicarea pe 22 iunie 1815, iar zece zile mai târziu, îl părăseşte definitiv. Reşedinţa revine proprietarului anterior - ducesa de Bourbon, care i-o vinde în 1816 vărului său, regele Ludovic al XVIII-lea.
Regele dă proprietatea tânărului duce de Berry, aflat în serviciul său. În ziua de 13 februarie 1820, în timpul unui spectacol la Operă, ducele moare ucis de loviturile de cuţit ale unui muncitor. Disperată, ducesa părăseşte imediat palatul pe care-l consideră un loc al nenoricirii.
Mort în braţele amantei
Loviturile sunt în continuare puternice, şi vizează de această dată simbolul Republicii (preşedintele). Următoarea victimă de la Elysée este tânărul preşedinte al celei de a III-a Republici, Sadi Carnot.
În iunie 1894, este asasinat în cursul unei vizite oficiale la Lyon. Cinci ani mai târziu, între zidurile Elysée -ului se petrece o nouă dramă: preşedintele Félix Faure este găsit mort în biroul său.
Versiunea oficială