În proporţie de peste 90%, înţepăturile de insecte nu sunt periculoase pentru sănătate, fiind mai degrabă sâcâitoare. În ultimii ani, însă, au început să fie mediatizate cazuri de boli, unele foarte grave, provocate de către micii agresori ai verii. Şi pentru că luna august este prin excelenţă luna vacanţelor şi a excursiilor, riscul de a fi "victimele" insectelor creşte exponenţial, motiv pentru care trebuie să cunoaştem câteva măsuri simple de prim-ajutor, dar care dau rezultate foarte bune.
Înţepăturile de viespi şi albine
În cazul în care am fost înţepaţi de o viespe sau de o albină, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne îndepărtăm de zona în care am fost agresaţi, deoarece este posibil să fi nimerit, fără să ne dăm seama, în apropierea unui cuib al războinicelor insecte şi riscăm o nouă serie de înţepături. Acul, în cazul în care a rămas în piele, va fi scos cât mai repede cu o pensetă sau cu unghia. Nu trebuie agresată insecta cât timp se află încă pe piele, deoarece în acest caz ea va elibera şi mai mult venin. Odată făcute aceste demersuri, folosim imediat remediile arsenalului de prim-ajutor.
* Vitamina C organică - o găsim în magazinele naturiste, sub forma capsulelor sau în miere (varianta pentru copii) şi este foarte rapid asimilată de organism, ceea ce va diminua reacţia alergică produsă de către veninul insectei. Se administrează 200-1000 mg din această vitamină (doza este mult peste cea obişnuită), deoarece organismul stresat de către înţepătură va tinde să folosească o cantitate foarte mare din acest nutrient, pentru a se regla. În principal, vitamina C organică blochează eliberarea de histamină, anticorpul produs de propriul nostru sistem imunitar şi care ne produce umflăturile, durerea, frisoanele şi celelalte complicaţii care apar la înţepăturile de albină.
* Cataplasma cu mu