Curtea Constitutionala a anuntat presa ca a cerut de la autoritati listele electorale in baza carora s-a votat la 29 iulie 2012,respingand in unanimitate toate contestatiile, inclusiv pe cele care invocau prezenta pe listele permanente a muncitorilor romani din strainatate sau a persoanelor carora le-au expirat actele de identitate. Curtea a cerut din nou aceste liste deoarece autoritatile au trimis succesiv date contradictorii, care se anulau reciproc.
Reamintim ca nu exista text de lege care sa interzica prezenta pe listele permanente , implicit dreptul la vot, a cetatenilor care muncesc in strainatate si a celor care au acte de identitate cu valabilitatea expirata. Cu toate acestea, Guvernul Victor Ponta a cerut reactualizarea listelor electorale printr-un "mini-recesamant" prin stergerea de pe listele electorale permanente a cetăţenilor români care muncesc în străinatate chiar dacă aceştia n-au renunţat la domiciliul permanent din România. De asemenea, a cerut si eliminarea de pe listele electorale permanente a persoanelor cu drept de vot cărora le-au expirat actele de identitate.
În acest context trebuie să amintim că majoritatea cetăţenilor români care muncesc în străinătate şi-au păstrat domiciliul permanent în România, în localităţile unde deţin locuinţe în proprietate ( ei sau părinţii lor). Drept urmare, ei sunt înscrişi pe listele electorale permanente ale acestor localităţi.
Este corectă eliminarea de listele electorale permanente a muncitorilor români care trimit anual miliarde de euro în ţară?
În plus, un alt argument logic de a nu-i elimina de pe listele permanente o reprezinta si faptul ca mulţi dintre cetăţenii români lucrează câteva luni sau câţiva ani într-o ţară, apoi merg în alta ( deci, nu pot fi trecuţi azi pe o listă electorală din Spania, mâine pe alta din Italia, spre exemplu). Se stie insa ca acestia se înt