Cursul si-a facut in mare masura datoria in aceasta perioada, intrucat a mentinut o stabilitate pe piata monetara si la nivelul finantarii deficitului public, a precizat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
“In Romania, cursul de schimb a fost mereu o atractie si s-a transformat intr-un fel de indicator bursier. Problema de fond este cea a costurilor cu care se finanteaza datoria publica. Cursul si-a facut datoria pentru ca a mentinut o stabilitate pe piata monetare si la nivelul finantarii deficitului public”, a declarat Isarescu.
Leul s-a depreciat in ultima luna cu 2,7% in fata euro, iar cursul de schimb a depasit nivelul de 4,6 lei/euro. De altfel, la nivelul pietei s-a observat tendinta ca banca centrala a renuntat la sustinerea leului in favoarea dobanzilor, care in ultima perioada au inregistrat o evolutie constanta.
Guvernatorul BNR a spus ca o parte din titlurile de stat detinute de straini au fost vandute si ca valoarea acestora se ridica la cateva miliarde lei.
“Asa cum ati remarcat din comunicat (privind decizia de politica monetara – n.r.), noi vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale, la nivel european si intern. Aceasta suprapunere a accentuat iesirile de capital. Bineinteles ca aceste miscari au influentat piata valutara si cotatiile leului”, a mentionat Mugur Isarescu.
Acesta a adaugat ca nici bancile nu-si mai reinnoiesc liniile de credit si astfel se creeaza probleme in finantarea deficitului bugetar.
“Atata vreme cat iesirile de capital nu sunt contrabalansate de intrari avem o problema, care ar fi putut fi rezolvata prin fonduri europene. Nu vedem o calmare a tensiunilor la nivel european, suntem in fata unor decizii majore la nivelul autoritatilor europene, presiunile vor continua, iar o detensionare a politicii interne ne-ar ajuta foarte mult. Nu toti investitorii vor sa ple