Într-un interviu acordat anul trecut site-ului german de muzică tokafi.com, pianista Mihaela Ursuleasa povestea despre prima ei iubire: pianul.
Anul trecut, pianista Mihaela Ursuleasa a participat la Festivalul de pian din Ruhr, Germania, unde a cântat două concerte de Mozart, ocazie cu care a stat de vorbă cu jurnaliştii de la tokafi.com.
Redăm în continuare întrebările jurnaliştilor şi răspunsurile artistei:
tokafi.com: Ce face ca un spectacol live să fie bun? Care este abordarea ta, pe scenă?
Mihaela Ursuleasa: Trebuie să creezi o comunicare puternică între tine şi public. Uneori asta nu depinde doar de public. Şi să fii imprevizibil, chiar şi faţă de tine, pentru că un muzician bun nu se repetă niciodată.
Care e cea mai dificilă parte a experienţei de muzician? Dar cea mai bună?
La fel cu a fi o fiinţă umană. Orice alegem să facem în viaţă are părţi bune şi părţi rele. Poate ca muzician ai ocazia să vorbeşti o limbă în plus, una care exprimă ceea ce cuvintele nu pot exprima. Pe de altă parte, un muzician poate fi uşor „înghiţit" în stresul lumii în care trăim şi este atât de expus acestui stres. Deci este pericolul lipsei de expresie versus supravieţuire.
Ce părere ai despre scena muzicii clasice actuale? Există o criză?
Cred că în lume este o criză generală. Avem cu toţii prea mult din toate. Trebuie să fim rapizi, perfecţi, potrivit unei scheme impuse. În muzică, asta se vede în industria caselor de înregistrare, în management, şi chiar în viaţa artiştilor. Totuşi, muzica aparţine naturii umane, şi chiar dacă trecem printr-o criză, cred că e doar o perioadă de trecere de la o epocă la alta. Muzica nu va seca vreodată.
Unii spun că nu e nevoie ca muzica clasică să mai fie înregistrată, că totul s-a făcut deja. Ce crezi?
Dacă vrei să vinzi repede, trebuie să ai idei originale. Dacă vrei să înregistr