De ieri, actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele, care a împlinit, pe 1 august, vârsta de 60 de ani, are o binemeritată stea… pe pământ. Mai exact, pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti. O stea în Piaţa Timpului, ca semn al recunoaşterii şi preţuirii pentru o viaţă dăruită teatrului; un dar simbolic prin care actorii sunt răsplătiţi dincolo de aplauzele scenei, graţie proiectului cultural "Aleea Celebrităţilor" (Walk of Fame), iniţiat de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi Cocor. "Numai la noi se putea aşa ceva: stelele sunt pe pământ, România este în aer", a spus actorul, cu umorul său nedezminţit, adăugând că este "recunoscător de această formă subtilă, artistocratică, de a fi călcat în picioare".
Evenimentul a avut loc în prezenţa a numeroase personalităţi din lumea teatrului şi a filmului românesc, a primarului general al Capitalei, care i-a înmânat lui Mălăele, cu acelaşi prilej, Placheta Bucureştiului.
Bucurii, din pulberea… de aur a scenei
A pornit frumos spre lumea teatrului. Cu încredere, cu darul minunat al vieţii - copilăria sa în Târgu-Jiu -, din care îi vor fi rămas, în amintire, bucuria jocului, poveţele părinţilor şi înţelepciunea oamenilor locului. "Copilăria e un dar de preţ pe care ni-l face viaţa, pentru a rezista încercărilor ce vor veni", îmi mărturisea într-un interviu. Pentru sine, scena a fost şi va rămâne o sursă inepuizabilă de mari satisfacţii, în stare să anuleze neajunsurile fireşti pe care orice om le cunoaşte. De când îl ştiu pe Horaţiu Mălăele - atât din rolurile interpretate, cât mai ales din interviurile pe care mi le-a acordat, de-a lungul anilor, cu o simplitate cuceritoare - a rămas acelaşi personaj uşor de intuit; acelaşi "artist-vrăjitor" care cucereşte săli întregi prin simpla sa prezenţă pe scenă; acelaşi om-personaj care îşi cunoaşte măsura omeniei şi a modestiei. Mălăele şi-a păstrat nealt