Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu susţine o pedeapsă severă pentru cele trei membre ale grupului de muzică punk Pussy Riot, care au intonat o "rugăciune punk" împotriva preşedinţiei sale, în principala catedrală din Moscova. Muzicieni din mai multe ţări le apără pe membrele formaţiei ruse.
"Nu este nimic bun în ceea ce au făcut. Totuşi, nu cred că ar trebui judecate prea sever pentru asta", a declarat Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă, într-o primă reacţie la acest caz. Opinia publică rusă este împărţită cu privire la tinerele din grupul punk. Cazul a atras atenţia, de asemenea, vedetelor de muzică din întreaga lume, precum şi a opiniei publice occidentale, iar reacţia preşedintelui rus poate fi considerată ca prevestind un verdict indulgent.
Adresându-se presei, la Londra, în urma unei întâlniri cu premierul britanic, David Cameron, Vladimir Putin a declarat că speră ca membrele grupului Pussy Riot "să tragă singure concluziile" actelor lor şi să înveţe din greşeli.
Pussy Riot are zece membre şi mulţi susţinători, care o ajută să organizeze concerte neconvenţionale, prin care provoacă autorităţile de la Moscova, fie ele politice sau religioase. Cel mai cunoscut concert al trupei a avut loc pe 21 februarie la o catedrală din Moscova. Cinci dintre membrele Pussy Riot au intrat în biserică şi au cântat o "rugăciune punk" în altar. Piesa, numită "Holy Shit" este o condamnare a Bisericii Ortodoxe ruse şi a legăturilor acesteia cu regimul Putin.
Printre vedetele internaţionale care şi-au manifestat public sprijinul pentru Pussy Riot se află, de exemplu, cântăreţul britanic Sting. Într-un mesaj difuzat de organizaţia Amnesty International, Sting, care avea programat un concert la Moscova, a declarat: "Este revoltător că muzicienele de la Pussy Riot riscă pedepse de până la şapte ani de închisoare"