Dâmboviţa ar fi putut pune în funcţiune cea mai mare fabrică e sucuri naturale din Europa de Sud-Est. În 2003, statul a transmis, cu titlu gratuit, judeţului Dâmboviţa, o fabrică de producere a sucurilor naturale, însă neasamblată. De atunci, niciun investitor puternic nu şi-a arătat interesul real pentru această fabrică.
Singurul dezavantaj al fabricii este că are o capacitate de producţie de 20 de tone pe oră. Specialiştii spun că Valea Dâmboviţei nu ar fi putut asigura fructe pentru această fabrică, decât pentru maxim trei săptămâni. România ar fi fost şi ea “prea mică” pentru acest mastodont.
CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI
Un mastodont...
“Toţi investitorii care au venit în judeţ şi firme din ţară şi firme din străinătate, au venit şi au văzut, iar când şi-au dat seama poate să realizeze această fabrică şi cînd au văzut că este vorba de o capacitate de 15-20 de tone de produs finit pe oră şi-au făcut nişte calcule: de unde materie primă şi ce fac cu produsele finite? Ăsta a fost un mastodont ca să îi pot spune aşa”, a declarat Nicolae Moţăoanu.
Istoria fabricii
Echipamentele în valoare de 18 milioane de dolari sau 53 de milioane de lei, au fost achiţionate în 1997 de Pomicola Constanţa, de la o firmă din Califormia, SUA. După ce a plătit aproximativ 15% din valoarea fabricii, Pomicola a intrat în incapacitate de plată. Statul a intervenit prin Ministerul Finanţelor, dar a dat-o cu titlu gratuit judeţului Dâmboviţa. S-au făcut o serie de evaluări a echipamentelor şi s-a constatat că valoarea fabricii a scăzut la mai mult de jumătate din 2003 până în 2007, ajungând ca în 2010, dacă era vândută bucată cu bucată, să se obţină cel mult 6 milioane de lei.
Consilierii judeţeni au votat luna trecută transmiterea “fabricii” din domeniul privat al judeţului, în patrimoniul “SC Moreni Parc Industrial” pentru