- Social - nr. 150 / 3 August, 2012 Alimentatia umana a evoluat pe parcursul istoriei si culturii universale – bucataria insasi fiind un act de cultura. Alimentatia umana se diferentiaza de pe un continent pe altul, de la o tara la alta, de la o provincie la alta, fiind influentata de conditiile pedoclimatice si ecogeografice, de biodiversitatea culturilor agricole, de traditii, religie si posibilitati materiale. Si bucataria romaneasca difera de la o provincie istorica la alta, si chiar de la un judet la altul. Obiceiurile culinare ne domina toata viata si este greu sa ne despartim de unele bunatati, cand se solicita o dieta. Bucataria romaneasca respecta traditia biblica, care se bazeaza pe consum de carne, fructe si legume. Carne de vita, bou gras, vitel, berbec, miel, paine nedospita, oua, miere de albine, miere de mana, ulei de masline, citrice, curmale, alune. Reteta cea mai trainica – blet de oaie grasa, cu garnitura de fasole verde si o sticla de vin roz. Nu se elimina painea din diete – cat au luptat cercetatorii pana au obtinut cele mai bune soiuri pentru grau panificabil! Painea cea de toate zilele se citeaza in Biblie de 236 de ori, nici vorba de produse. Nu este bine sa excludem in totalitate painea din alimentatie – mai ales cea din faina integrala – ce contine substante hranitoare care intaresc cordul. Sa nu consumati sare in exces! Sarea are vreo 24 de actiuni favorabile in organismul animal si uman. Consider ca lipsa sarii (a Sodiului) a constituit una din cauzele aparitiei canibalismului (antopofagiei). Unele alimente nu se pot consuma fara sare si in Biblie se spune ca oul nu are niciun gust fara sare. Sa nu consumi zahar sau doar moderat! Prin perioada interbelica, un scriitor roman, care scria despre civilizatia Suediei, amintea ca zaharul se va vinde prin farmacii. Posibil. Dar omenirea a luptat sute de ani sa ajunga la sinteza acestui cri