Posibila excludere a medicamentelor cu un pret mai mic de 10 lei de pe lista farmaceuticelor compensate ar insemna o „taxa” in plus pentru pacienti si majorarea pe termen lung a cheltuielilor bugetare, sustine Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). Replica Ministerul Sanatatii: „comunicatul APMGR dezinformeaza opinia publica, lucru care poate genera panica in randul populatiei."
Totul a pornit de la o declaratie recenta a lui Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, potrivit careia in Romania s-au cheltuit sume foarte mari pentru medicamentele ieftine si pentru boli usor tratabile, in vreme ce bolnavii cronici sunt trecuti pe listele de asteptare.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a decontat, anul trecut, 1,7 miliarde de lei (401 mil. euro) pentru medicamente cu un cost mai mic de 10 lei, in vreme ce bolnavii cronici sunt trecuti pe liste de asteptare. Ministrul a precizat ca, in 2011, pentru expectorante CNAS a decontat 20 milioane de euro, pentru antiinflamatorii – 10 milioane euro, iar pentru antispastice – 11 milioane euro.
,,Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu preturi sub 10 lei din lista de compensate va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacientii cu venituri reduse, iar pe de alta parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacientii vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplata, iar statul va fi nevoit sa deconteze medicamente mai scumpe", a explicat Laurentiu Mihai, directorul executiv al APMGR.
Impactul bugetar al medicamentelor compensate cu preturi de sub 10 lei este unul redus, acestea reprezentand 11,4% din valoarea sumelor platite de catre stat pentru medicamente in primul semestru al anului curent, mai spune asociatia, citand date ale companiei de cercetari si analize de piata Cegedim.
1. Esti de acord cu s