Schema prin care guvernul ungar vrea să ajute gospodăriile care au credite în valută nu a calmat temerile debitorilor privind datoriile lor, conform rezultatelor unui sondaj realizat de compania de cercetare de piaţă Nielsen, scrie The Wall Street Journal.
Puţin peste un sfert dintre participanţii la sondaj au afirmat că datoriile lor reprezintă cea mai mare problemă pentru următoarele şase luni.
Volumul datoriilor gospodăriilor din Ungaria a crescut substanţial în ultimii zece ani, când forintul puternic şi dobânzile favorabile din străinătate au încurajat creditarea în monedă străină la scară largă.
Între timp forintul s-a depreciat puternic, iar ponderea în total a creditelor toxice a ajuns la aproape 15% la sfârşitul anului trecut.
În aceste condiţii, guvernul şi băncile s-au înţeles în decembrie ca ratele creditelor în valută să fie plătite la cursuri de schimb sub nivelul pieţei, pentru a reduce astfel costurile împrumuturilor.
Potrivit sondajului, cetăţenii ungari se mai tem de pierderea locului de muncă şi îşi fac griji în privinţa stării economiei ţării.
În pofida acestor temeri, titlurile de stat achiziţionate de gospodăriile din Ungaria au atins un nivel record în luna iulie, valoarea acestora crescând cu 72,2 miliarde forinţi (257,4 mil. euro - de asemenea un nivel record), la 717,8 miliarde forinţi (2,56 mld. euro), potrivit datelor Agenţiei de Management al Datoriei Guvernamentale, scrie Portfolio. Ambele valori arată că intensitatea cu care gospodăriile din ţară au achiziţionat titluri de stat a crescut semnificativ comparativ cu luna iunie, când instituţia a emis titluri de datorie către rezidenţi în valoare de 42,3 miliarde forinţi (150,8 mil. euro).
Gospodăriile au început să arate un interes crescut faţă de datoria statului începând cu luna februarie a acestui an, când agenţia guvernamentală a lan