Ministerul de Interne a aruncat in aer rezultatul referendumului din 29 iulie, atunci cand a comunicat Curtii Constitutionale ca nu poate garanta pentru corectitudinea listelor electorale. Acele liste care au fost deja folosite la referendumul de demitere si la alegerile locale din 10 iunie.
Si au fost folosite, exact asa cum sunt, pentru ca tocmai ministerul de Interne le-a trimis Biroului Electoral Central, exact asa cum sunt, tocmai in scopul celor doua scrutine.
Atunci cand le-a trimis pentru a fi folosite la alegeri, respectiv la referednum, ministerul de Interne, ministrul Rus garantau pentru ele? Atunci cand insusi Ioan Rus anunta ca numarul alegatorilor din Romania este de 18.299.000, domnul Rus credea sau nu in aceasta cifra?
De ce n-a spus de la inceput ca referendumul nu poate fi organizat, pentru ca nu exista liste certe? Cand a descoperit domnia sa si ministerul ca nu mai garanteaza pentru listele electorale, inainte de alegerile locale, dupa ele sau dupa ce USL a ratat cvorumul pentru referendum? Pe plaja, la Neptun, dupa ce trimisese deja CCR confirmarea numarului de alegatori?
In functie de momentul "revelatiei", vorbim despre incompetenta sau despre ticalosie, dar nu este deloc exclus sa fie amandoua deodata. Si indiferent care este solutia, anuntul privind relativitatea listelor ar fi trebuit insotit nu numai de de demisia ministrului de Interne si a subordonatilor sai de la Evidenta Populatiei, ci a intregului cabinet.
Pentru ca o astfel de declaratie are o valoare sesismica in lumea civilizata din care pretindem ca facem parte. Organizatorul alegerilor locale si al referendumului din 2010, adica guvernul Ponta, sustine prin vocea ministrului de Interne ca ambele scrutine au fost viciate chiar la nivelul fundamentului lor.
Practic, guvernul Romaniei sustine ca nu este in stare