Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an, precum şi nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arată într-un comunicat difuzat joi de Banca Centrală.
Decizia BNR este în linie cu aşteptările analiştilor, care anticipează o menţinere a actualului nivel de dobândă până la finele acestui an. "Era de aşteptat; economia reală dă semne de slăbiciune, situaţia politică prezintă incertitudini, inflaţia va creşte în a doua jumătate a anului- toate aceste lucruri pledau pentru păstrarea dobânzii cheie. Nu ar fi exclus, însă, să asistăm în cursul anului la o uşoară reducere a rezervelor minime aplicabile la lei", a explicat pentru HotNews.ro economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Leul s-a depreciat în cursul zilei de joi.
Deciziile din perioada următoare vor fi foarte dificile, mai spune Ionuţ Dumitru, care conduce şi Consiliul Fiscal. "Economia reală dă semne de slăbiciune, preţurile materiilor prime sunt în creştere, inflaţia va urca în a doua jumătate a anului iar situaţia politică prezintă un grad ridicat de incertitudine. Pe tot acest fond, BNR nu avea cum să ia o altă decizie", mai spune economistul român. El se aşteaptă însă la o reducere a rezervelor minime cu 2-3 puncte procentuale, "poate chiar în cursul acestui an".
Mugur Isărescu: Există date suficiente care justifică o prognoză diminuată privind creşterea economică. / O detensionare a situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult. Europa nu se va calma.
BCE menţine dobânda de politică monetară la 0,75%. Banca este pregătită să intervină pe piaţa datoriilor - Dragh. Jurnal economic cu Alina Neagu
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 5,25% p