Numărul atacurilor informatice ce vizează utilizatorii români ai reţelei de socializare Facebook a scăzut, în primul semestru al anului, la fel şi volumul de spam trimis din România, relevă raportul asupra ameninţărilor informatice, realizat de Bitdefender, liderul pieţei româneşti de soluţii antivirus.
Potrivit sursei citate, noua abordare a infractorilor români ce exploatează Facebook vizează atragerea conaţionalilor în diverse înşelătorii cu premii, dar, în comparaţie cu anul 2011, utilizatorii români erau expuşi cu precădere ameninţărilor din zona internaţională.
Una dintre cele mai mari înşelătorii de acest gen a avut loc în februarie a.c., când aproximativ 12.000 de români au căzut victimele unei escrocherii ce promitea un Samsung Galaxy S2. Alte nume de rezonanţă folosite în concursuri false pe Facebook sunt: Samsung, Orange România, Cosmote Shop şi Vodafone.
Specialiştii Bitdefender apreciază faptul că principalele familii de viruşi care au afectat calculatoarele românilor în primele şase luni sunt Win32.Worm.Downadup, Trojan.AutorunInf şi Trojan.Autorun.AET, trei familii de malware care afectează cu precădere sistemele de operare dinainte de Windows Vista. Aceştia exploatează funcţia Autorun a sistemului de operare pentru a se lansa în execuţie în mod automat de fiecare dată când un dispozitiv USB infectat este conectat la PC.
Clasamentul ameninţărilor informatice valabil pentru primele şase luni ale anului în curs, este completat de viruşii din familia Sality, care totalizează aproape 9% din numărul infecţiilor. Practic, Sality îşi ataşează codul de orice fişier executabil de pe computer, având, în acest moment, peste un milion de calculatoare infectate.
În ultimele şase luni de monitorizare, Trojan.JS.Wpress.A este nou-venit în top, şi care rulează în blogurile infectate ce utilizează Wordpress. Analiza Bitdefender arată c