- O siluetă perfectă, cu produse din plante medicinale -
* Un sfert dintre români sunt obezi şi aproximativ jumătate, supraponderali *
Indicele de masă corporală
Starea de sănătate reprezintă mai mult decât absenţa unor boli. Pentru a menţine această stare a organismului, trebuie să acordăm o atenţie deosebită corpului nostru ca întreg. Kilogramele "în plus”, pe lângă aspectul mai puţin estetic, aduc şi probleme de sănătate. Endocrinologii susţin că mai bine de un sfert dintre români sunt obezi şi aproximativ jumătate, supraponderali.
Pentru a face o apreciere corectă a surplusului de grăsimi, se poate face un calcul foarte simplu, ca să aflăm indicele de masă corporală, care este raportul dintre greutate în kilograme şi pătratul înălţimii în metri: IMC = G (greutatea) / I2 (înălţimea în metri la pătrat). De exemplu: o persoană care cântăreşte 65 de kg şi are 1,70 m înălţime are IMC = 65/(1,70 x 1,70).
Interpretarea IMC:
* IMC mai mic de 19 - subponderal
* IMC cuprins între 20-25 - normoponderal
* IMC cuprins între 26-29 - supraponderal
* IMC cuprins între 30-35 - obezitate gr. I
* IMC cuprins între 36-39 - obezitate gr. II
* IMC mai mare de 40 - obezitate gr. III.
Nu se calculează acest indice copiilor în creştere, femeilor însărcinate şi sportivilor cu masa corporală mare. Din interpretarea indicelui, vedem că nu este acelaşi lucru să fii supraponderal sau obez.
Treptele slăbitului
"Ingredientele” unei cure de slăbire de succes sunt: o alimentaţie echilibrată, în care cantitatea este înlocuită cu calitatea, mişcarea, renunţarea la vicii şi acceptarea ideii că nu poţi să mănânci orice şi oricât (cum se spune în popor: "Bagi cu roaba şi scoţi cu linguriţa”), aşteptându-te la miracole.
Reglarea metabolismului este un aspect foarte important,