Într-o şedinţă de guvern, premierul a încurajat autorităţile locale şi reprezentanţii guvernamentali în teritoriu să înceapă verificarea listelor electorale, precizând că Guvernul a identificat 4 direcţii care ar putea genera diferenţa dintre listele electorale şi realitate. Preşedintele interimar Crin Antonescu se află, în jurul orelor prânzului, la Palatul Victoria, unde are o discuţie cu premierul Victor Ponta. Sursa: AGERPRES
În primul rând este vorba despre cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, cei care, potrivit legii, nu mai trebuie să figureze pe listele din România. Ei îşi păstrează dreptul de vot dar dacă locuiesc în străinătate, trebuie scoşi din listele electorale din România, a specificat Victor Ponta, la videoconferinţa pe tema referendumului organizată de Guvern.
Premierul a arătat că, potrivit datelor actuale, numărul românilor cu domiciliul în străinătate este de doar 549.000 persoane.
Apoi, este vorba despre persoanele decedate, unde există două tipuri de probleme: "cei care au decedat în altă localitate, fie în spitale mari fie într-o altă localitate, şi nu s-au transmis documentele de deces pentru a fi înscrise în localitatea de domiciul şi a fost scos practic de pe lista electorală şi al doilea tip de situaţii- cetăţenii români care au decedat în străinătate. Înţeleg că aceste date sunt transmise numai către sectorul 1 din Bucureşti", a mai spus Ponta.
Premierul a mai nominalizat şi persoanele care nu mai au drept de vot, fie în urma unor condamnări penale definitive şi irevocabile, fie este vorba despre afecţiuni care împiedică exercitarea normală a dreptului de vot, dar şi cetăţenii români care au renunţat la cetăţenie, dobândind cetăţenia altei ţări.
Întrebat de ce nu s-a realizat o actualizare a listelor electorale înainte de referendum, Victor Ponta a afirmat că actualizarea listelor se face de către autorit