După ce a promis că va face totul să salveze euro, preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a indicat doar că instituţia este pregătită să repornească programul prin care achiziţionează datorii de pe piaţa secundară pentru a reduce costurile de finanţare ale statelor cu probleme financiare. Promisiunea a făcut ca discursul lui Draghi să fie poate cel mai aşteptat al unui şef al BCE de la începutul crizei financiare.
Draghi a spus că va elabora în următoarele săptămâni un set de măsuri neconvenţionale adiţionale pentru a proteja moneda unică şi a permite dobânzilor reduse ale BCE să-şi facă efectele în economie, scrie The Wall Street Journal.
"Consiliul guvernator, în virtutea mandatului de a menţine stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi având în vedere independenţa în determinarea politicilor monetare, va efectua operaţiuni pe piaţa deschisă de o amploare suficientă pentru a-şi atinge obiectivele", a declarat bancherul după ce BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,75%.
El a cerut politicienilor europeni să activeze fondurile de bailout ale zonei euro pentru ca acestea să cumpere obligaţiuni suverane, dar a avertizat că sprijinirea guvernelor va veni în schimbul unor condiţii stricte. Draghi a atenţionat, de asemenea, că Italia şi Spania va trebui să ceară ajutor pentru a obţine asistenţă din partea fondurilor de bailout sau a BCE.
Banca a achiziţionat deja obligaţiuni în valoare de 210 miliarde euro emise de Grecia, Portugalia şi Irlanda, iar mai târziu de Spania şi Italia. Analiştii apreciază că pentru următoarea campanie instituţia va trebui să aducă programul la o scară mult mai mare pentru a avea efecte notabile pentru reducerea costurilor de finanţare ale Spaniei şi Italiei. Ei cred că BCE ar trebui să facă acest program nelimitat şi permanent. Germania nu priveşte cu ochi buni acest