Multe obiceiuri din popor le face pe mămici să renunţe să-şi alăpteze copilul. Statisticile arată că multe nu cunoc avantajele hrănirii bebeluşilor, privându-i pe aceştia de multe beneficii.
Pe glob se nasc anual 136,7 milioane de copii, din care doar 32,6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare.
Conform unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF , în România, rata de 12,6% este printre cele mai mici din Europa.
Conform Conf.univ.dr.Nicolae Suciu, Manager IOMC, „Nutriţia are un rol fundamental în dezvoltarea copiilor. Experienţele nutriţionale din prima copilărie au efecte pe termen lung asupra sănătăţii adultului. Există dovezi consistente că populaţiile sănătoase sunt acelea care au beneficiat de o nutriţie şi îngrijiri adecvate în perioada copilăriei timpurii - inclusiv perioada prenatală. Reputaţi analişti au evidenţiat faptul că insuficienţa investiţiei brute în mame şi copii, în special în perioadele copilăriei timpurii, constituie una dintre cele mai puternice motoare de creştere a inegalităţilor în interiorul şi între naţiuni".
Copiii trebuie alăptaţi exclusiv la sân primele şase luni
Dacă în prima lună de viaţă, 31% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân, acest procent scade în urmatoarea lună la 22,7%, ajungând în luna a şasea a copilului la un procent de 3,4%, un procent foarte mic.
Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, mamele cu studii superioare şi cele cu educaţie puţină înregistând cele mai mari procente, 15 şi respectiv, 17%.
De asemenea, conform aceluiaşi studiu, prevalenţa alăptării exclusive, în mediul urban, este aproape de două ori mai mare decat în mediul rural, 15,4 faţă de 9,8%.
„Alăptatul scade mortalitatea infantilă"
Beneficiile alăptatului exclusiv sunt foa