Marile burse europene şi cea de pe Wall Street şi-au închis din nou şedinţele în scădere, după câteva zile de optimism. Investitorii şi-au arătat, astfel, dezamăgirea faţă de o declaraţie a preşedintelui Băncii Centrale Europene, care a spus că banca este gata "să facă totul" pentru salvarea zonei euro, dar nu a anunţat nicio acţiune imediată în acest sens.
Preşedintele Băncii Centrale Europene promisese de săptămâna trecută, că va apăra cu orice preţ moneda europeană comună. Cercurile financiare aşteptau, acum, la măsuri concrete, cu aplicare imediată, însă Mario Draghi n-a făcut decât să repete asigurările de data trecută.
Primele de risc legate de teama că se va renunţa la euro sunt inacceptabile şi trebuie acţionat împotriva lor într-o manieră fundamentală. Euro este ireversibil!
Draghi a sugerat că Banca ar putea cumpăra titluri ale datoriei publice spaniole, pentru a reduce presiunea asupra dobânzilor, dar numai dacă guvernul de la Madrid cere, oficial, ajutor. Spania exclude, însă, o asemenea cerere, care ar presupune acceptarea unor noi măsuri de austeritate. De aceeaşi părere este premierul italian, aflat ieri în vizită la Madrid.
Îndată după declaraţiile lui Mario Draghi, dobânda obligaţiunilor de stat spaniole a crescut din nou peste 7 la sută, iar a celor italiene - peste 6 la sută, niveluri greu de susţinut. Indicii bursieri au scăzut în toată Europa, dar mai ales la Madrid şi Milano.
Căderea s-a transmis şi la bursa din New York, unde se simt încă efectele unui "incident tehnic" de marţi. O mare societate de intermediere financiară a pierdut 440 milioane de dolari în urma activării unui nou soft care nu a funcţionat cum trebuia.
Marile burse europene şi cea de pe Wall Street şi-au închis din nou şedinţele în scădere, după câteva zile de optimism. Investitorii şi-au arăta