Cinci lei pentru medicamente şi 34 de lei pentru mâncare, acestea sunt cheltuielile pe care le suportă zilnic cei care au rude internate la spitalele de psihiatrie din ţară.
Cu toate că statul încearcă să promoveze politici de incluziune socială pentru oamenii cu dizabilităţi, majoritatea societăţii nu-i acceptă.
Natalia Popescu, şefa secţiei de servicii rezidenţiale la Ministerul Muncii, afirmă că este un stereotip faptul că bolnavii mintal ar fi periculoşi pentru societate. În consecință, majoritatea rudelor încearcă să scape de bolnavi ducându-i la internate. „E foarte trist acest lucru, dar noi nu putem face mai mult decât să-i internăm în centre specializate. Avem mai multe centre care dispun de peste 1.600 de locuri, dintre acestea aproape toate sunt ocupate", a afirmat şefa secţiei de servicii rezidenţiale.
Organizațiile pentru Drepturile Omului au identificat mai multe cazuri de încălcare a drepturilor acestor bolnavi. De exemplu, „până în anul 2009, în spitale erau internate persoane fără decizie judecătorească", a menționat Vanu Jereghi, director Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Spitalul Republican de Psihiatrie din Capitală este instituţia cu cel mai scăzut nivel de securitate din ţară. Pentru renovarea acestuia sunt necesare 500 de milioane de lei, bani de care Ministerul Sănătăţii nu dispune.
În centrele pentru persoanele cu dizabilități se află circa 10.000 de bolnavi.