Un loc de vis în Ţara Haţegului
Cititorii paginilor noastre de vacanţă îşi vor aminti, probabil, de fosta pensiune "Anita”, de la poalele Retezatului, ridicată de familia Anita şi Marius Constantinescu, pe malul Râului Mare, la 12 kilometri de cel mai mare baraj din piatră al Europei. Pensiunea ajunsese atât de solicitată, că nu-ţi puteai rezerva o cameră decât cu câteva săptămâni înainte. Era şi este poate cel mai frumos loc din România - un paradis de flori, arbuşti şi ierburi înalte, situat pe malul unui râu înspumat, între doi munţi aproape verticali, acoperiţi de o pădure neagră, de foioase. Dar "Anita” a dispărut dintr-o dată, pensiunea a fost vândută şi a devenit casă de vacanţă privată. Timp de patru ani au curs telefoanele şi mesajele din partea foştilor oaspeţi, care ar fi dorit să revină: "Vrem la Anita..”, "Ce aţi făcut cu Anita”?Impresionată de atâta loialitate, şvăboaica Anita Husar Constantinescu, repatriată prin anii 2000 din Germania, şi-a luat inima în dinţi şi "a dat viaţă” altei pensiuni, "Cabana Anita”, aşezată în alt paradis natural, pe o culme de deal din satul Mesteacăn, comuna Răchitova, unde mai locuieşte un singur ţăran. Locul Retezatului îl iau Munţii Poiana Ruscăi şi perspectiva ameţitoare a Ţării Haţegului văzută de sus.
Casa dintre mesteceni
Mesteacăn se află la o mie de metri altitudine.Cum îi spune şi numele, este un sat plin cu mesteceni. Urcarea e grea, drumul e destinat maşinilor de teren. Înainte de '89, ministerul Sănătăţii de atunci dorea să construiască aici un sanatoriu pentru boli nervoase şi de plămâni, într-atât de bun li s-a părut aerul. Au croit un drum de pământ, legându-i pe mestecăneni de restul lumii.
Sufrageria cu floarea-soarelui Între timp satul s-a pustiit, lăsând drept amintire minunate case de lemn, iar drumul mai serveşte celor ce au inspir