Autorităţile locale trebuie să actualizeze listele electorale până pe 31 august. Solicitarea a venit vineri de la premierul Victor Ponta, pentru ca Executivul să poată transmite Curţii Constituţionale datele solicitate. Românii cu domiciliul în străinătate îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România, dacă trăiesc efectiv în altă ţară, a declarat premierul Victor Ponta. Nu pot exista "ilegalitate mai mare şi prostie mai mare", spune Traian Băsescu.
Premierul Victor Ponta a mai cerut vineri autorităţilor locale, într-o videoconferinţă, să se asigure că toate persoanele implicate în actualizarea listelor electorale vor reveni din concediu începând de săptămâna viitoare.
Guvernul se va reuni marţi, 7 august, în şedinţă, pentru a adopta deciziile necesare stabilirii numărului real al cetăţenilor cu drept de vot din fiecare unitate administrativ-teritorială.
Cum se face actualizarea listelor electorale?
Ministrul Administraţiei, Victor Paul Dobre, a declarat că listele electorale sunt realizate în baza Codului Numeric Personal (CNP) şi a domiciliului din cartea de identitate, precizând referitor la cifrele INS şi CNAS că recensământul s-a făcut pe bază de declaraţii, nu de acte şi că nu toţi românii sunt asiguraţi.
"Un cetăţean român care domiciliază la Paris, acolo locuieşte el de 20 de ani, dar a rămas cu domiciliul în ţară, el în primul rând–atâta timp cât îşi păstrează cetăţenia română, pentru că cei care şi-o pierd sau renunţă la ea sunt operaţi, nu-i nicio problemă–a locuit cândva la Galaţi, el are cartea de identitate, nu şi-a modificat-o, nu a anunţat, el figurează pe lista electorală permanentă, el are drept de vot, el poate să se ducă să voteze la Paris, la ambasadă sau în altă parte şi acolo e trecut pe lista suplimentară, poate să vină acasă în ziua votului, la Galaţi şi să v