Ne apropiem rapid de un moment-cheie pentru sistemul financiar global? Este posibil ca august să fie o lună “adormită” din moment ce majoritatea Europei este în vacanţă, însă după această perioadă ne îndreptăm spre “o zonă periculoasă” unde se poate întâmpla aproape orice. Din punct de vedere istoric, există şanse ca toamna să aibă loc o criză financiară, mai mult decât în orice altă perioadă, iar această toamnă se conturează a fi una dificilă.
Atenţia lumii financiare este concentrată în mare parte asupra problemei euro, şi anume dacă acesta se va prăbuşi sau nu, însă chiar dacă autorităţile din Europa vor reuşi să menţină euro pe linia de plutire, vom avea de înfruntat probleme majore, se arată pe blogul theeconomiccollapseblog.com.
Ţări precum Grecia şi Spania experimentează deja condiţii asemănătoare depresiunii economice, iar mare parte din restul globului alunecă în recesiune.
Şomajul a urcat deja la niveluri record în unele părţi din Europa, majoritatea băncilor europene se află la limita insolvabilităţii, iar fluxul de credite este îngheţat la nivel global.
Peste tot în lume, oamenii încep să scrie despre probabilitatea unei crize economice majore ce va începe toamna aceasta, prevăzută a fi mult mai gravă decât criza financiară din 2008.
De exemplu, un articol recent din International Business Times a evidenţiat cum unii economişti mondiali se tem de ce e mai rău în următoarele luni:
“Un consens? Economia mondială a intrat în finala numărătorii inverse cu doar trei luni rămase, iar investitorii ar trebui să îşi treacă în agendă un colaps economic fie în august, fie în septembrie.
Citând o teorie pe care Jim Reid, un strateg al Băncii Germane, a adoptat-o încă din 2010 şi care prezice “o viitoare lipsă de flexibilitate a politicii din partea monetară şi cea fiscală”, acesta a scris o notă în care şi-a exprimat propria bu