Stafilococul provoacă de la furunculi la boli dermatologice grave. Se ia din piscine, spitale și chiar din alimente. Sursa: Hepta
Există peste 30 de tipuri de stafilococi, însă cele mai multe îmbolnăviri le produce cel auriu.
Aceste bacterii trăiesc în mod normal pe piele, însă rănile sau imunitatea scăzută pot face ca ele să treacă de mecanismele de protecţie ale pielii.
"Categorii la risc sunt nou-născuţii, femeile care alăptează, bolnavii cronic, cei care primesc tratament injectabil sau care au fost supuşi intervenţiilor. Tulpinile cele mai rele, rezistente la antibiotice, se iau din spitale", explică prof. dr. Anca Zbranca, dermatolog.
Ulcioarele apar frecvent vara
Cele mai frecvente infecţii stafilococice sunt foliculitele sau furunculii, pungi de puroi la nivelul pielii. Zona afectată se înroşeşte, se inflamează şi devine dureroasă.
"În perioada asta, cele mai frecvente sunt foliculitele la gene- aşa-zisele ulcioare, sau cele de la rădăcina firelor de păr din urechi, pe care le luam din piscine. Oamenii nespălaţi lasă o peliculă la suprafaţa apei, care poate conţine stafilococi", adaugă dermatologul.
Infecţiile minore sunt tratate cu unguente, iar cele grave cu antibiotice sau drenaj chirurgical. O infecţie severă este "sindromul pielii arse", care începe cu o erupţie, acoperită de vezicule care se sparg, lăsând fâşii întregi de piele descoperite.
"Aceasta este o boală gravă provocată de bacterii rezistente. Apare după traumatisme severe ale pielii- tăieturi cu unelte de muncă, muşcături de animale sau traumatizarea unor coşuri. Tratamentul e de terapie intensivă", atenţionează medicul.
Alte infecţii stafilococice grave sunt pneumonia, infecţia valvelor inimii (endocardita), osteomielita (inflamarea severă a oaselor) şi chiar septicemia.
Maioneza, risc de contaminare
Stafilococii pot fi prezenţi şi în