Ortacii de la Mina de Uraniu Crucea, judeţul Suceava, s-au blocat în subteran, în semn de protest faţă de condiţiile grele de muncă la care sunt supuşi şi salariile mici pe care le primesc. Mina de la Crucea este singura care oferă materia primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă. Ortacii de la Mina de Uraniu Crucea, judeţul Suceava, s-au blocat în subteran, în semn de protest faţă de condiţiile grele de muncă la care sunt supuşi şi salariile mici pe care le primesc. Mina de la Crucea este singura care oferă materia primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.
Ortacii au avut, marţi, o rundă de negocieri cu reprezentanţii Companiei Naţionale a Uraniului, proprietarul minei. Angajaţii cereau creşterea salarială cu 30% pentru personalul din subteran, acordarea a 3 premii anuale în valoare de câte 800 de lei, actualizarea sporului de pericol, acordarea hranei zilnice în sumă de 15 lei, acordarea tichetelor de masă neimpozabile, acordarea tichetelor cadou de 300 de lei şi creşterea sporului de radiaţii la 30%. După 15 - 20 de ani de muncă, un miner câştigă în medie 1.500 de lei, fără sporuri.
Mulţi s-au îmbolnăvit
Mulţi dintre ei sunt unici susţinători ai unor familii numeroase. În plus, ei reclamă că, în urma muncii, s-au ales cu numeroase afecţiuni şi că sunt discriminaţi în spitale, unde sunt internaţi în rezerve speciale, din cauza presupuselor iradieri cu uraniu. Din cauză că negocierile au eşuat, circa 500 de mineri au blocat intrarea în mină şi au solicitat aplicarea imediată a tuturor revendicărilor. Ieri a avut loc o altă rundă de negocieri, în urma căreia minerii s-au declarat nemulţumiţi şi au intrat în mină, blocându-se în subteran pe termen nelimitat. “Vom întreprinde toate măsurile necesare pentru ca viaţa protestatarilor să nu fie pusă în pericol şi vom face demersurile necesare pentru a stabili un dialog constructiv între cele două