Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM) au avut o întâlnire cu reprezentanţii FMI. în urma cărora a reieşit că o decizie privind taxa clawback va fi luată de Guvern, până la sfârşitul lui august, scrie Agerpres.
"Aşteptarea noastră este să se ia o decizie până la sfârşitul acestei luni potrivit angajamentului asumat de Guvern", a subliniat dr. Sorin Popescu.
La 1 iulie, a început să aibă efect obligaţia de plată a companiilor farmaceutice pentru trimestrul al III-lea a taxei clawback.
Potrivit reprezentanţilor industriei farma, cuantumul taxei clawback se ridică la 400 de milioane de euro/an, sumă care nu poate fi susţinută de industria farmaceutică, întrucât reprezintă circa 33,6% din totalul vânzărilor compensate.
Conform legislaţiei actuale, dacă un producător de medicamente nu poate achita taxa trimestrială produsele sale vor fi excluse de pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, spun reprezentanţii companiilor.
Pentru găsirea unei soluţii s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai industriei farma. Aceştia s-au reunit în patru şedinţe de lucru, în perioada 5 iunie-14 iunie, însă fără un rezultat.
Citeşte şi: Taxa clawback, diminuată tot pe banii producătorilor