de Rareş Năstase, Cristina Jurca, Cosmin Savu, Bereczi Reka, Natasha Paraschiv
La spitalul din Suceava, care a avut contract de consultanţă cu o firmă aflată în graţiile Şcolii de Sănătate, managerii sunt mulţumiţi de protecţia conferită de consultanţa care aduce bani instituţiei şi răreşte controalele Casei de Asigurări.
La Targu Jiu insa, unde nu exista contract de consultanta, spitalul intra periodic la controlul Casei, si i se imputa sume derizorii, de cateva mii de lei.
Din acelasi fond, ce se ia de la un spital, pe cazuri invalide, se duce la altul, care are cazuri valide, doar pentru ca au trecut prin consultanta salvatoare. Care ar fi explicatia unui tratament preferential, aflam chiar de la Seful Scolii:
Cristian Vladescu recunoaste astfel ca cei care controleaza sistemul decontarilor, adica membri ai Scolii, sunt cei care fac profituri uriase tocmai pentru ca detin informatia - ei stiu si decid ce si cum se invalideaza. Orice spital ar fi tentat sa colaboreze cu o firma care are in spate un membru al Scolii.
Inainte sa trimita datele codificate la Scoala, spitalul trimite informatiile la firma de consultanta. Aceasta firma se ocupa de imbunatatirea fiselor de observatii, adica practic poate umfla decontul.
Orice manager intelege ca firma privata stie foarte bine cum sa il ajute in documente, cunoaste hibele softului si care sunt situatiile mai greu de dovedit, plus multe alte parghii pentru ca decontul sa iasa bine. Iar Scoala in acest caz nu l-ar deranja cu prea multe verificari. In baza completarilor facute de firma de conultanta, spitalul va primi anul viitor fonduri mai mari de la Casale de Asigurari. Iar din aceste fonduri , un procent negociat, de cel putin 10 %, merge catre societatile de consultanta. Bani de la bugetul asiguratilor, care ies astfel din sistem, directionate in conturi private.
Sistemul p