Urne mobile care colectează sute de mii de voturi, ştampile fără număr, liste suplimentare prin restaurante şi cafenele, plus isteria Antenelor, eforturi uriaşe de organizare, cheltuieli de milioane de euro...
Toate astea n-au fost de ajuns pentru ca cel identificat de Crin drept un "securist important" - Dan Voiculescu - să-şi vadă visul împlinit : preşedintele Băsescu, alungat.
Estimam participarea înaintea referendumului undeva spre 35 la sută, comparând-o cu rezultatul alegerilor locale şi cu electoratul USL. Iar cifrele anunţate până după prânz ale prezenţei la vot păreau să ducă în acea direcţie. Repet, comparând cu graficul prezenţei la vot ale ultimelor cinci teste electorale. Nu luasem în calcul elanul stahanovist de după ora 18.00 declanşat de declaraţiile lui Ponta şi Rus, ce ne anunţau patriarhal absenţa oricăror fraude, de mă simţeam ascultând un mesaj cifrat la Radio Moscova.
Sper că vom vedea din ancheta Parchetului cum stăm la capitolul vot multiplu, ce metode de furt electoral s-au mai inventat, care este cifra reală a votanţilor, pentru că ceea ce s-a întâmplat în duminica referndumului nu poate rămâne doar o glumă sinistră. Până atunci se poate spune că USL a reuşit ceea ce nici măcar bătrânul bolşevic Ion Ilici Iliescu n-a mai văzut din 1946 încoace. Cu un mic amendament istoric important: după 66 de ani, la alegeri s-a furat şi cu Stânga şi cu Dreapta.
În Olt, Teleorman, Mehedinţi şi Vrancea, ca în majoritatea judeţelor din Moldova şi Ţara Românească, social-democraţia s-a înfrăţit cu liberalismul pentru a produce cât mai multe voturi, indiferent de metode. Am dat nenumărate exemple în ziar, dar câteva sună tragic şi stupid în acelaşi timp. La Spitalul Psihiatric Socola, urna mobilă a plecat cu 700 de buletine, deşi existau doar 200 de cereri de vot. În Părţeştii de Jos, primarul a cărat cu maşina alegătorii, după care i-a răs