Una dintre misiunile cele mai ambiţioase ale omenirii în cursa pentru cucerirea spaţiului se apropie de apogeu. Sonda spaţială Voyager 1 a călătorit 35 de ani până la graniţa sistemului nostru solar, pe care, potrivit cercetătorilor francezi, a traversat-o deja. "S-a înregistrat o scădere a densităţii particulelor încărcate din heliosferă (marginile sistemului nostru solar n.n.) şi apoi, la începutul lunii iulie, o stabilizare a acestor valori. Aceste lucruri nu arată decât că sonda se pregăteşte să facă trecerea din galaxia noastră în spaţiul interstelar", a explicat Rosine Lallement, astronom la Observatorul din Paris, într-un interviu acordat recent publicaţiei Le Figaro.
Programul Voyager a fost lansat în 1977 de NASA, cu scopul final de a studia spaţiul interstelar. Din program fac parte două sonde fără echipaj uman: Voyager 1 şi Voyager 2, ambele trimise în acelaşi timp în spaţiu, pe acelaşi itinerar până într-un anumit punct. În acest punct, ele s-au despărţit, luând drumuri total opuse, misiunea amândurora fiind trecerea frontierelor sistemului nostru solar. Acestea nu au fost primele sonde trimise să exploreze Universul. În 1972, tot NASA a lansat sondele Pioneer 10 şi Pioneer 11, fără echipaj la bord. La iniţiativa jurnalistului Eric Burgess, la bordul celor doi "Pionieri" s-au aflat mesaje ale pământenilor către o eventuală civilizaţie extraterestră. "Cărţile de vizită" au constat în două plăcuţe din metal pe care au fost încrustate două siluete umanoide – un bărbat şi o femeie în nud , precum şi detalii legate de zborul sondelor. Spre deosebire de "surorile" lor mai mici, sondele Pioneer au pierdut legătura cu Terra în 1995 şi, respectiv, 2003.
La bordul Voyager 1 şi Voyager 2 se află câte un disc placat cu aur. Pe acest suport există înregistrări audio – inclusiv muzică pământeană (de la Mozart la Beatles), dar şi scâncetul nou