În urma unui acord încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, CEC Bank va acorda credite cu dobândă redusă celor care accesează fonduri europene
Una dintre cauzele principale ale absorbţiei reduse a fondurilor europene este accesul dificil la creditare al potențiualilor beneficiari, îndeosebi a celor din mediul rural. Pentru a veni în sprijinul acestora, zilele trecute, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a încheiat un accord cu CEC Bank, prin care potențialii beneficiari ai Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor putea primi, de la CEC Bank, credite preferențiale. Avantajele oferite de bancă sunt următoarele: reducerea dobânzii cu 1 p.p., la creditele acordate pentru realizarea proiectelor cu componenta din fonduri europene, în cadrul PNDR; reducerea gradului minim de acoperire cu garanţii, cu aproximativ 15%,comparativ cu creditele- standard acordate persoanelor juridice; avans minim redus la 10% din valoarea proiectului pentru companiile start-up. „Purtăm discuții și cu alte bănci și, în funcție de ofertele acestora. MADR va semna convenţii de colaborare cu cele care au cele mai avantajoase oferte de creditare pentru agricultori“, a declarat pentru Capital ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
PNDR- campion la accesare
Programul Național de Dezvoltare Rurală este cel mai consistent program finanțat din fonduri europene derulat de MADR.
Pentru perioada 2007-2013, alocarea financiară nerambursabilă este de8,12 miliarde de euro, la care se adaugă contribuţia naţională de la bugetul de stat, în valoare de 1,8 miliarde de euro.
Până în momentul de față, în cadrul acestui program s-au făcut plăți în valoare de 3,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 39 la sută din suma alocată. Este cel mai mare grad de accesare dintre toate programele finanțate din fonduri europene.
Birocrația,