Mai mulți cercetători, astronomi şi radioamatori mobilizați de Revista Știință și Tehnică au înălțat un balon spațial la aproximativ 40 de kilometri altitudine deasupra teritoriului României. Cu ajutorul echipamentului foto şi video, vor fi realizate un fotoreportaj şi un documentar unice în presa de la noi, cu imagini de mare rezoluţie şi video HD luate din stratosferă. Lansarea balonului s-a făcut din comuna Rușețu, județul Buzău.
Operaţiunile au început în zori odată cu răsăritul, pe islazul comunei buzoiene Ruşeţu, locaţie aleasă pentru că predicţia meteorologilor a fost cea mai convenabilă. După ce aparatura experimentală a fost aşezată în nacelă, s-a trecut la umplerea cu heliu a balonului operaţiune extrem de delicată atât la controlul presiunii din butelie cât mai ales la învelişul din latex al balonului. În momentul lansării, viteza vântului la sol era de 7m/s dinspre est.
Un balon similar a ajuns în octombrie anul trecut la altitudinea de 35 de mii de metri, adică a pătruns 23 de km în stratosferă. A fost un record pentru România şi totodată un record est-european, înregistrat de promotorii proiectului: Revista Ştiinţă şi Tehnică, Agenţia Spaţială Română şi Societatea română a Radioamatorilor. Astăzi, aceiași protagonișt au încercat doborârea recordului.
Prin aparatură de mici dimensiuni, montată în interiorul nacelei legată de balon, cele trei echipe din Cluj, Galaţi şi Bucureşti desemnate câştigătoare, doresc să obţină date despre umiditatea relativă din atmosferă şi stratosferă în funcţie de altitudine, şi probe de aer pentru analiză ulterioară de laborator.
Pentru derularea proiectului științific, a fost nevoie de aprobarea ROMATSA, astfel încât balonul să nu deranjeze niciun alt aparat de zbor.
Pentru urmărirea traicetoriei balonului a fost nevoie de voluntari ai Societății Române de Radioamatorism, c