Procedurile constitutionale nu sunt facute pentru a servi "interesul egoist" al politicienilor, ci pentru a servi interesul public, iar suprematia Constitutiei trebuie sprijinita, in conditiile in care exista un mediu politic care exercita presiuni asupra judecatorilor Curtii, a declarat prof. univ. Ioan Stanomir.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta a explicat inca o data in ce conditii este demis presedintele suspendat Traian Basescu si a precizat ca un nou referendum de demitere ar presupune parcurgerea unei noi proceduri, de la capat.
In plus, specialistul in drept constitutional a mai subliniat faptul ca pe umerii celor 9 judecatori constitutionali apasa o dubla raspundere, de a da solutii corecte, in conformitate cu legile si Constitutia Romaniei, dar si de a le da intr-un termen rezonabil.
- S-a vorbit in aceste zile despre referendum validat, invalidat, valabil, anulat, repetat... Puteti sa ne explicati ce prevede Constitutia si in ce conditii va fi demis Traian Basescu din functia de presedinte, conform tuturor reglementarilor legale in vigoare?
Regulile constitutionale la noi sunt foarte clare. Presedintele ramane demis in momentul in care se valideaza referendumul de demitere si se constata ca exista numarul cerut de Constitutie si de legi pentru inlaturarea sa din functie.
In conditiile in care un referendum nu este validat, adica nu se intruneste numarul minim de cetateni cerut pentru ca pragul de prezenta sa fie atins, presedintele nu poate fi demis din functie, procedura nu este dusa la capat, iar presedintele suspendat se intoarce in functie.
Constitutia noastra nu prevede referendumuri cu repetitie, ca sa folosim o expresie metaforica. Pentru o singura procedura de suspendare, pentru un singur vot in parlament de suspendare, exista un singur referendum.
Daca majo