O raza de speranta incepe sa se intrevada in rezolvarea problemelor din zona euro, dupa doi ani si jumatate de promisiuni si un relativ prost management al crizei, bancherii centrali si politicenii parand sa ajunga, in cele din urma, la un consens.
Banca Centrala Europeana (BCE) a schitat partea sa de proiect, oferindu-se sa cumpere obligatiunile emise de Spania si Italia, atat timp cat fondurile de salvare din zona euro va efectua achizitii directe din trezoreriile celor doua tari, impunand conditii dure.
Mario Draghi, presedintele BCE, a lasat sa se intrevada doar putin din noua strategie a institutiei, urmand ca restul sa fie facut public in urmatoarele saptamani sau luni, probabil dupa ce va fi discutat, si mai mult, cu liderii europeni.
Astfel, inca mai este cale lunga pana cand zona euro va putea rasufla usurata si spera sa iasa din criza produsa din Grecia, in 2009.
Totusi, pentru investitorii care sunt in cautarea unor solutii rapide, orice anunt privind o oarecare intelegere poate avea efecte pozitive. Dupa anuntul lui Draghi, investitorii au fost putin dezamagiti, acest lucru reflectandu-se in scaderea burselor si a monedei unice in raport cu dolarul american.
Dupa anuntul initial al BCE privind posibila achizitie de obligatiuni, euro s-a apreciat imediat pana la nivelul de 1,2405 dolari/unitate, insa optimismul a disparut rapid, dupa ce Draghi a precizat ca "nu este o decizie, ci doar o indicatie". Astfel, nivelul cursului a ajuns la 1,2298 dolari/euro.
De asemenea, s-a majorat diferenta dintre costurile de finantare pentru Germania si cele pentru Italia si Spania, in cazul obligatiunilor cu termen de maturitate la zece ani, un semn al pesimismului investitorilor.
Promisiuni neindeplinite
Scepticii isi aduc deja aminte de esecul autoritatilor europene in a-si res